Folytatjuk sorozatunk a második résszel. 

A Nagy Vezér volt a vezetője a japánok elleni zajló felszabadítási harcnak, melynek célja az volt, hogy mind a sárga ördögöket, mind az imperializmus lakájait eltakarítsák a félszigetről. Ennek a forradalomnak - a Nagy Vezér szavaival élve - két igazsága és irányelve volt: az első, hogy a tömegeknek erős vezető kell, aki mobilizálja és fanatizálja őket, mert siker csak így érhető el, a másik, hogy a forradalomnak összhangban kell lennie a nép problémáival és a haza érdekeit kell szolgálnia.

A mozgalom talán legfontosabb dátuma annak indulása: 1930 júniusában Kalun városába hívta össze a forradalmárokat, hogy megismertesse velük a győzelem útját és megtartotta egyik leglenyűgözőbb beszédét, a Koreai Forradalom Útját. Csodálatos módon már ekkor megjelennek a Dzsucse-eszmének és a Szongun-politikának az alapelvei!

Itt indult a Nagy Vezér iránymutatásával az a 15 éves fegyveres harc, melynek végén 1945. augusztus 15-én a japán imperialisták kiűzettek a Koreai-félszigetről! Természetesen azonnal megjelentek különféle rendszerek a sajátos doktrínáikkal, hogy uralmuk alá hajtsák a frissen szabaddá vált koreai népet, de Kim Ir Szen az egyetlen jó rendszerben, a progresszív demokráciában hitt. Egy olyan kreatív és független Koreát kezdett kiépíteni, mely egyedülálló módon nem hagyta magát befolyásolni se keletről, se nyugatról.

Demokratikus forradalom következett a törvényhozásban, mely egyszerre volt antifeudális és antikapitalista. Földreformra került sor, melynek keretében a parasztok kapták meg a termőföldet. A munkásoké lett minden gyári létesítmény és csakis ők irányíthatták azt. Egyenjogúsították minden értelemben a nőket a férfiakkal, azonos jogokat és kötelezettségeket kaptak. 8 órában maximalizálták a munkaidőt és a fizetett szabadság intézményét is bevezették. Ezek voltak az alapjai annak progresszív országnak, mely KNDK néven 1948 szeptemberében alakult.

16 komment · 1 trackback

Címkék: történelem elvtársak kedves vezér

A bejegyzés trackback címe:

https://csollima.blog.hu/api/trackback/id/tr912096763

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Melyik nyelven a legjobb a FIFA-dal? 2010.06.21. 09:04:20

K'naan dala a "Waving flag" a FIFA hivatalos VB dala lett miután pirosszínű kóláscég ezt választotta ki. Az eredeti szövegből kihúztak néhány komorabb sort a biztonság kedvéért, s ezután elindult útjára a dal. Mostanra már több kétnyelvű és e...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A.L.I.A.S 2010.06.20. 23:58:32

Csodálatos publikáció(sorozat) blogger elvtárs!
Mégtöbb ilyenre van szükség, hogy tudatlan felebarátainknak irányt mutathassunk a kapitalizmus és az individualizmus mindent elöntő kártékony tengerében!

Kitartást, erőt, egészséget!

vcampbell 2010.06.21. 00:16:21

Csatlakozok, nagyon jó poszt!
Holnapra pedig előre is sok sikert a Népi Korea Tigriseinek a portugálokkal vívott harcban. A szambások tettek róla, hogy csapatunknak minden esélye meglegyen a továbbjutásra, és ezt ki kell használni!
Éljen a Kedves Vezető! Hajrá Népi Korea!

raja ram 2010.06.21. 08:05:36

videa.hu/videok/sport/koreai-ndk-olaszorszag-vb-1966-p814cCN6hKemOP8W

Fiaink fényes győzelmére már csak pár órát kell várnunk. Hogy addig se maradjunk sportélmény nélkül, nézzük meg ezt a filmet. Csapatunk szóról-szóra betartotta Vezérünk utasításait és legyőzték Mussolini utódait.
A film megtekintése után mindenki térjen vissza a szövőszék mellé és vegye kezébe csákányát, mert a sport fontos, de a Terv teljesítése még fontosabb.

bandeirante 2010.06.21. 09:11:03

Olvastam azt a könyvet, amelyet az az amerikai katona írt, aki dezertált Dél-Koreából, és 40 évet töltött a dolgzó nép paradicsomában. Érdekes olvasmány, de egyértelműen átviláglik rajta a dzsucse nagyszerűsége és Kim Ir Szen elvtárs zsenialitása.

Pl. leírja, hogy egyszer megkérdezte, mi lesz Kim Ir Szen halála után. Azt válaszolták, hogy mivel külföldi, neki most az egyszer elnézik ezt a kérdést, de máskülönben egy ilyen kérdésért - nagyon helyesen - munkatábor vagy kivégzés járna, hiszen mégsem lehet olyasmiről beszélni, hogy Kim Ir Szen elvtárs meghal?!

David VasVilla 2010.06.21. 09:56:39

@bandeirante: Mert meg se halt, Elvtárs! Csupán átadta a helyét a Kedves Vezetőnek, hogy ő addig a hegyekbe vonulva meditáljon a mérhetetlen bölcsességével! Addig kidondolja, mivel lehetne átvenni a világuralmat és tökéletes ideológiánk magvait a Föld minden sarkában elhinteni. És egy nap majd lejön a hegyekből dicsőségében és egy kis urániumtól ragyogva rizst és korlátozott wifi-hozzáférést osztva az őt sóvárogva váró népnek!

Hozzá Szóló 2010.06.21. 10:16:32

Kicsit elszaladt a ló itt pár emberrel! Hé!!!! Nagyobb tisztelettel!

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.06.21. 11:02:29

@David VasVilla: Még hogy wifi hozzáférést???
Hogy mindenféle imperialista meg nyugati kacatokat nézen a már, úgyan de meglévő belső ellenség?
Az kéne még csak nah!

moophlander 2010.06.21. 11:04:24

Szeretném, ha mindenki aki szimpatizál ezzel a betegséggel, elhúzna Észak-Koreába és kinyilatkoztatná, hogy soha nem is akar onnan eljönni! Aztán remélem egy rossz tüsszentésért munkatáborban rohad meg az ilyen! Szép napot az értelmesebbjének, jó utat a birkáknak!

Homeoffice 2010.06.21. 11:13:57

Véleményem szerint a világtörténelemben először Észak-Koreának szurkol a világ (jobbik) fele!!!!!!

vcampbell 2010.06.21. 11:21:37

@moophlander: Egy újabb média által agymosott, coca-colát ivó gaz kizsákmányoló szavai. Nem érted meg a Dzsucse-eszmét.

David VasVilla 2010.06.21. 11:24:41

@weisz manfréd huba: Elvtárs, miért ne? Habár ezek a technikai vívmányok a nyugaton terjedtek el, tudjuk, hogy minden komolyabb technikai vívmány a Kedves Vezér tervezőasztaláról származik. Jelenleg is éppen a Vörös Tigris Csillagközi Rombolón dolgozik, amikor éppen nem a nép jólétén munkálkodik, bár ez az utóbbi folyamatos munka részéről.
De a technikai újítások csak az Igaz Szó továbbterjesztését segítik, mint akár a látszólag bekorlátozott Gugli a kínai testvéreinknél. A dicső népnek szüksége van a célirányosan beprogramozott neten történő indulók, munkadalok és nemzetdicsőítő bábjátékok online elérésére.

_Toto_ 2010.06.21. 12:02:48

@moophlander: Az imperialista a kizsákmányolás a betegség, a habzsolás vezérelte őrület, bizony az a métely ami most már a népek lelkének és testének rabszolgasorba taszítása után a Földet tönkreteszi!

Tudod te hogy egy palack Coca Colával vagy BigMac menüvel mennyit ártasz a földgolyónak?

saiid · http://turkfutbol.blog.hu/ 2010.06.21. 12:29:52

Elvtársak!

Nem szabad felülni az imperialista provokációnak.

Már csak 1 óra...

vcampbell 2010.06.21. 12:54:55

Csapatunk a brazilok elleni kezdővel lép újra pályára. Azt hiszem mondanom sem kell, hogy ez bizony félelemre kell, hogy okot adjon az ellenfélnek. Magam részéről egy biztos 1-0-ás sikert tippelek.
Hajrá Népi Korea!

David VasVilla 2010.06.21. 14:39:03

Elvtársak, remélem, mindenki megtette a fogadást a megbeszéltek szerint. A csapatnak most már szólhatunk, hogy megfordíthatják a meccset! Előre Északi Vörös Tigrisek! A nyereményből, amit persze a kapitalista Nyugattól vonunk el, Phenjan főterén felállítandó 54 méter magas, a Kedves Vezetőt ábrázoló aranyszobor lesz egy focilabdával és a glóbuszt ábrázoló alapzattal, hogy azzal is csapást mérjünk a beképzelt, dekadens Nyugatra! A galambokra meg persze pelenkát adunk!

David VasVilla 2010.06.21. 14:49:52

0:3 A Kedves Vezető vmi külön stratégiát ötölhetett ki. Gyaníthatóan az 1966-os 5:3-as vereségért akar bosszút állni. Most, hogy megkapta dicső népi válogatottunk a történelmileg kötelező 3 gólt, rögtön rúghat egy történelmileg szintén kötelező ötöst a parafaárus luzitánoknak!
süti beállítások módosítása